Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Topolya

Kodály Zoltán MMK
Topolya

Cirkalom Táncegyüttes

A Cirkalom táncegyüttes a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ alapító valamint reprezentatív csoportja. Tagjai olyan fiatalok, akik szívügyüknek érzik a magyar kultúra őrzését, ápolását és ennek továbbörökítését a jövő nemzedékeire. Teszik ezt oly módon, hogy Vajdaságszerte nevelik, oktatják a fiatalokat a magyar kultúra szépségeire és tiszteletére.

Az együttes, fennállásának több, mint 30 éve alatt, számos versenyen és fesztiválon tett tanúbizonyságot arról, hogy előadásaik hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét. Minden évben készítenek ünnepi műsorokat nemzeti ünnepeinkre, valamint nagy sikerű folklórszínházi egész estét betöltő előadásokat a magyar néptánc-, népzene megismertetésére.

A 30 év folyamán számos együttesi és pedagógiai díjat tudhattak még magukénak, többek között három alkalommal együttesi és zenekari nívódíjat kaptak Szegeden a Martin Fesztiválon, a vajdasági Kiss Lajos Néprajzi Társaság 2003-ban Arnold György díjjal tüntette ki az együttest a néprajz terén kifejtett népszerűsítő tevékenységéért. 2005-ben a Martin György Néptáncszövetség Művészeti vezetői Nívódíjban részesítette az együttes vezetőit: Kisimre Árpádot és Savelin Lászlót. 1997 óta rendszeres résztvevői a Martin György Néptáncszövetség minősítő rendszerének a Néptáncosok Országos Bamutató Színpadának, ahol 12 alkalommal kapták meg a KIVÁLÓAN MINŐSÜLT táncegyüttes címet és 4 Martin-plakettel jutalmazták őket az évek során. A vajdasági többnemzetiségű versenyekről is arany plakettel térnek haza.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2016-ban Plakett-díjjal jutalmazta a Cirkalom táncegyüttest, mert tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki magyar nemzeti közösség kultúrájának, művészetének, közművelődésének gazdagításához. Ugyanebben az évben Topolya községtől is plakett-díjat kaptak a város napja alkalmából a kiemelkedő eredményeikért és önzetlen munkájukért.

Több mint 15 éve rendszeres résztvevői a Néptáncantológiának Budapesten.   Szakmai munkájukban közreműködtek: Lévai Péter – Kiss Zsuzsanna, Furik Rita – Richtarcsik Mihály, Kis István – Kis Demeter Erika, Végső Miklós – Hortobágyi Gyöngyvér, Szilágyi Zsolt – Újlaki Mariann, Fundák Kristóf – Kaszai Lili, Kádár Ignác – Nagypál Anett, Lukács László – Lukácsné Haránt Eszter, Fitos Dezső - Kocsis Enikő.

2014-ben a MTVA Fölszállott a páva tehetségkutató verseny néptáncegyüttes kategória győztese lett.

Művészeti vezetőik Kisimre Árpád és Savelin László