Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Topolya

Kodály Zoltán MMK
Topolya

Auróra Beszédművészeti Stúdió

Az Aurora beszédművészeti és irodalmi szakosztály a Kodály Zoltán MMK-ban alakult 1998-ban. A kezdetben beszédművészettel (vers- és prózamondás, drámai tevékenység) foglalkoztak és irodalommal. Még ebben az évben az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére egy nagysikerű kollázs műsorban vettek részt, így a125 éves Budapestet is köszöntötték a Vajdaság képviseletében, valamint Moravicán is bemutatkoztak március 15-én. Még ez évben a győri országos Radnóti – versenyen Radnóti – díjat kapott (Verbászi Beáta) a csoport egyik tagja. Minden Vajdaságban szervezett versmondó találkozón jelen van a szakosztály és az eredmény sem marad el: az Anyám fekete rózsa (Erdőkertes – Veresegyháza – Szabadka) nevű szavalóversenyről  2. díjjal (Kocsis Zsuzsanna) tértek haza. Eljutottak Tatabányára a József Attiláról elnevezett vers, énekelt vers- és prózamondó találkozóra, különdíjjal tértek haza. A miskolci országos Szabó Lőrinc versenyen 2. és 3. díjat kapott Kokrehel Júlia és Varmuzsa Ildikó. A szintén Miskolcon megtartott Kaleidoszkóp nevű versenyről Rác Lívia a három legjobbnak járó serleggel tért haza (prózamondás). A Szatmárnémetiben megrendezett Gellér Sándor nevű vers- és prózamondó találkozón Gazsó Hargita első lett. Balatonalmádiban a dr. Lőrincze Lajos tiszteletére rendezett anyanyelvi vers- és prózamondó versenyen Kokrehel Júlia második, Sihelnik Lenke harmadik helyezést ért el. Az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon, Beretka Katinka első, Verbászi Beáta harmadik lett. A szabadkai Kosztolányi Dezső Napokon első és második díjat (Ralbovszki Csaba, Verbászi Beáta) is kaptak, a csoport tagjai. A Kishegyesen tartandó Dudás Kálmán vers- és prózamondó találkozón mindig jelen vannak. Szentesen, a Magyar Kultúra Napján már két ízben 1.  2.  3.  4. helyet szereztek  (Sihelnik Lenke, Kokrehel Júlia, Beretka Katinka, Lovra Éva) a csoport tagjai.

            Irodalmi tevékenységgel és gyűjtő munkával is foglalkoznak. Igen eredményesen vesznek részt irodalmi pályázatokon. Két könyvet is adtak ki a Kodály Zoltán MMK égisze alatt:

  • Az én Petőfim a Vajdaságban, Topolyán (irodalmi dolgozatok és képzőművészeti alkotások).
  • Tóth Ferenc: Önvédelem – válogatott versek – című könyvet is az olvasó kezébe adták.
  • Jelenleg dolgoznak néprajzi gyűjtésének kiadásán.

 

Minden  meghívásnak szívesen eleget  tesznek, alkalmi  műsorokat  szerveznek

 (március 15., szeptember 15., anyák napja, Bálint – nap, Kodály – nap, stb.).

Jelen vannak jeles megemlékezéseken (október 6., november 14., november 27., stb.)

Az elmúlt években a stúdió megfiatalodott. Vezetőjük Molnár Krekity Olga Radnóti-, Latinovits- és  Magyar-életfa díjas szavaló.